PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Nadeszła wiosna,  a co za tym idzie na naszych talerzach pojawiają się kolorowe, lekkie posiłki. Jednym z produktów, który kojarzy mi się z początkiem wiosny jest czosnek niedźwiedzi. Zapraszam Was do spróbowania jego wykorzystania w dość uniwersalny sposób – przygotowując pesto. Takie pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się idealnie jako dodatek do makarony, sałatki czy zupy.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Składniki:
Ilość poszczególnych składników zależy od tego jaką ilość czosnku niedźwiedziego macie do dyspozycj. Polecam w pierwszej kolejności zmiksować liście z odrobiną oliwy, a następnie według uznania dodawać pozostałe składniki, tak aby uzyskać porządaną konsystencję i smak.

– świeże liście czosnku niedźwiedziego
– oliwa z oliwek extra vergin
– sól
– nasiona słonecznika
– tarty parmezan

Liście czosnku myjemy i suszymy, wszystkie składniki blendujemy. Pesto przekładamy do wyparzonych słoiczków, ugniatamy łyżką i zalewamy dodatkowo oliwą tak, by lekko przykryła pesto. Przechowujemy w lodówce.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  1. Zastanawiam się, czy gdyby poddusić liście, nie byłoby trwalsze? Próbowałaś może pasteryzować to pesto?

    1. akurat przy tym pesto nie próbowałam z pasteryzacją, moje pesto stało w lodówce kilka miesiecy i nic mu się nie działo 🙂

  2. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi!

    1. przygotowujesz coś z niego pysznego? 🙂

  3. jeszcze nigdy nie próbowałam czosnku niedźwiedziego w kuchni, ale makaron z takim pesto.. obłęd <3

    1. jest pyszny! 🙂

  4. Super przepis! Na pewno wypróbuję 🙂

    1. polecam! 🙂

  5. No dobra. Podoba mi się bardzo! Tylko stad mam wziąć liście czosnku niedźwiedziego?!?

    1. czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie powinno się go zbierać np. w lesie, ale można kupić na targu lub zasadzić w ogródku 🙂

  6. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi. Szkoda, że sezon taki krótki, bo już brakuje mi pomysłów co z nim robić 🙂 Pesto właśnie zamknęłam w słoiczkach na zimę 🙂

    1. całe szczęście, że możemy go sobie trochę zostawić w słoiczkach na później 🙂

  7. Nigdy nie jadłam czosnku niedźwiedziego w takiej postaci – muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. spróbuj, świetny dodatek praktycznie do każego dania 🙂

  8. Ooo, teraz właśnie jest sezon na czosnek niedźwiedzi! Dzięki za ten przepis, na pewno wypróbuję 😉

    1. ojj tak, trzeba korzystać! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *