PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Nadeszła wiosna,  a co za tym idzie na naszych talerzach pojawiają się kolorowe, lekkie posiłki. Jednym z produktów, który kojarzy mi się z początkiem wiosny jest czosnek niedźwiedzi. Zapraszam Was do spróbowania jego wykorzystania w dość uniwersalny sposób – przygotowując pesto. Takie pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się idealnie jako dodatek do makarony, sałatki czy zupy.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Składniki:
Ilość poszczególnych składników zależy od tego jaką ilość czosnku niedźwiedziego macie do dyspozycj. Polecam w pierwszej kolejności zmiksować liście z odrobiną oliwy, a następnie według uznania dodawać pozostałe składniki, tak aby uzyskać porządaną konsystencję i smak.

– świeże liście czosnku niedźwiedziego
– oliwa z oliwek extra vergin
– sól
– nasiona słonecznika
– tarty parmezan

Liście czosnku myjemy i suszymy, wszystkie składniki blendujemy. Pesto przekładamy do wyparzonych słoiczków, ugniatamy łyżką i zalewamy dodatkowo oliwą tak, by lekko przykryła pesto. Przechowujemy w lodówce.

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  1. Zastanawiam się, czy gdyby poddusić liście, nie byłoby trwalsze? Próbowałaś może pasteryzować to pesto?

    1. akurat przy tym pesto nie próbowałam z pasteryzacją, moje pesto stało w lodówce kilka miesiecy i nic mu się nie działo 🙂

  2. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi!

    1. przygotowujesz coś z niego pysznego? 🙂

  3. jeszcze nigdy nie próbowałam czosnku niedźwiedziego w kuchni, ale makaron z takim pesto.. obłęd <3

    1. jest pyszny! 🙂

  4. Super przepis! Na pewno wypróbuję 🙂

    1. polecam! 🙂

  5. No dobra. Podoba mi się bardzo! Tylko stad mam wziąć liście czosnku niedźwiedziego?!?

    1. czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną więc nie powinno się go zbierać np. w lesie, ale można kupić na targu lub zasadzić w ogródku 🙂

  6. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi. Szkoda, że sezon taki krótki, bo już brakuje mi pomysłów co z nim robić 🙂 Pesto właśnie zamknęłam w słoiczkach na zimę 🙂

    1. całe szczęście, że możemy go sobie trochę zostawić w słoiczkach na później 🙂

  7. Nigdy nie jadłam czosnku niedźwiedziego w takiej postaci – muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. spróbuj, świetny dodatek praktycznie do każego dania 🙂

  8. Ooo, teraz właśnie jest sezon na czosnek niedźwiedzi! Dzięki za ten przepis, na pewno wypróbuję 😉

    1. ojj tak, trzeba korzystać! 🙂

  9. Nie próbowałam jeszcze pesto z czosnku niedźwiedziego, choć już wiele wersji tego dania próbowałam. Na pewno spróbuję to zrobić. Tylko skąd ja wytrzasnę czosnek niedźwiedzi, świeży… Przeważnie kupuję suszony… niestety.

    1. Świeży czosnek można kupić na targu, a jeśli się ma taka możliwość to zasadzić w ogródku 🙂

  10. […] – 1/2 cytryny – szczypta soli i pieprzu – szczypta chili – 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) – 1/2 łyżeczki mielonego imbiru – 1 ząbek […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *