PIECZONA CIECIERZYCA Z KASZĄ BULGUR

Dzisiaj coś dla wszystkich miłośników ciecierzycy i dań z jej wykorzystaniem. Pieczona ciecierzyca z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to bardzo sycące i smakowite danie. Zapraszam do jego spróbowania 🙂

PIECZONA CIECIERZYCA Z KASZĄ BULGUR

Składniki/1-2 porcje:
– 1 puszka ciecierzycy (lub namoczonej przez 5 godzin i ugotowanej)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– szczypta soli
– szczypta chili
– 3 pomidory suszone
– natka pietuszki
– 100g ulubionej kaszy (u mnie bulgur)

Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy i osuszamy.
W misce umieszczamy oliwę, przyprawy i ciecierzcę, wszystko dokłanie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wysypujemy równo ciecierzycę i pieczemy przez ok 25-30 minut, kilka razy mieszając.

Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki ciekamy. Gotujemy kaszę, kiedy ciecierzyca będzie upieczona, mieszamy ją z pomidorami, a następnie podajemy z kaszą. Całość posypujemy natką pietruszki.. smacznego 🙂

PIECZONA CIECIERZYCA Z KASZĄ BULGUR

  1. Bulgur uwielbiam, ciecierzycę też, muszę spróbować takiego połączenia 😀 zapisuję i niedługo zrobię na obiad!

  2. Nie pomyślałam, żeby upiec. Musze spróbowac.

  3. A tej kaszy jeszcze nie jadłam…muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  4. Na takie dania mam właśnie ochotę w panujące obecnie upały. Im lżej i prościej tym lepiej.

  5. Fajny pomysł z upieczeniem ciecierzycy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *