PIECZONE WARZYWA Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub grilla? Pieczone warzywa z czosnkiem i ziołami 🙂 Wykorzystajcie takie, które lubicie najbardziej. Sprawdzą się świetnie również jako dodatek do makaronu czy kaszy, polecam! 🙂

PIECZONE WARZYWA Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Składniki:
– 1 duża cukinia
– 2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
– 1 cebula
– kilka pomidorków koktajlowych
– oliwa
– 3-4 ząbki czosnku
– przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa myjemy i suszymy. Paprykę pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, cukinię kroimy w talarki o grubości 3-4 mm, a cebulę w piórka.

W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa, między nimi kładziemy ząbki czosnku. Warzywa polewamy delikatnie oliwą, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła prowansalskie i paprykę czerwoną według uznania.

Dokładnie mieszamy.

PIECZONE WARZYWA Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut (grzałka góra-dół), co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy termoobieg.

Smacznego! 🙂

PIECZONE WARZYWA Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

  1. Takie warzywa są pyszne 😉

    1. to prawda 🙂

  2. Uwielbiammmm lekko i przyjemnie dla podniebienia!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. pyszności :))

  3. Moje klimaty 🙂 Uwielbiam tak przygotowane warzywka. Najczęściej jadam je z dodatkiem sosu tzatziki 🙂

    1. super połączenie! 🙂

  4. nic dodać nic ująć 😀 super!

    1. prosto i pysznie! 🙂

  5. Uwielbiam takie dania na bazie pieczonych warzyw – u mnie zazwyczaj nie może zabraknąć cukinii i papryki 🙂

    1. ojj tak, u mnie cukinia też króluje w kuchni 🙂

  6. Uwielbiam tak przygotowane warzywa, szczególnie w sezonie na cukinię i papryki 🙂

    1. to prawda, wtedy smakują najlepiej! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *