PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Lubicie pierogi? Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na pyszne pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami. Takie pierogi sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników pirogów i soczewicy. Jak dla mnie to połączenie idealne – polecam serdecznie 🙂

pierogi z soczewicą

Składniki/ok. 50 pierogów:
ciasto
– 125ml ciepłej wody
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– 320g mąki

farsz
– 1 szklanka soczewicy czerwonej
– 1 mała cebula
– 5 pomidorów suszonych
– sól, pieprz
– ząbek czosnku
– łyżeczka zioł prowansalskich

Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pierogi, powinno być ono elastyczne. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni przez kilka minut. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez ok 20 minut. Odcedzamy, dodajemy cebulę i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Farsz przyprawiamy i dodajemy czosnek, całość dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami wałkujemy na cienkie placki. Wykrawamy kółka, wykładamy na każdym po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez ok 3-4 minuty. Pierogi podajemy na przykład z masełkiem.

pierogi z soczewicą

pierogi z soczewicą

  1. Muszę sobie takie zrobić 🙂

    1. polecam 🙂

  2. Bardzo fajne połączenie…ale u mnie w domu chyba musiałabym wmówić że ta soczewica to mięso…wtedy zjedzą;)))
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. hehe 🙂 jest szansa, że rodzinka by uwierzyła 🙂

  3. Super, muszę spróbować takich pierogów 🙂

    1. koniecznie! 🙂 pozdrowienia

  4. Super przepis, pierogi uwielbiam a polaczenie soczewicy i suszonych pomidorow… mniam mniam :))))

    1. mnie też to połączenie przypadło do gustu 🙂

  5. Dawno nie jadłam pierogów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *