PIEROŻKI Z WARZYWAMI

Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na szybką i smaczną przekąskę – pierożki z warzywami z ciasta francuskiego. Takie pierożki idealnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na imprezę. Moje pierożki zostały nadziane warzywami i serem mozzarella, ale jeśli macie ochotę na inny farsz możecie użyć np. pieczarek lub kurczaka. Jeśli mają odwiedzić Was niespodziewani goście, to świetny pomysł aby podać właśnie te pierożki. Robi się je bardzo szybko, a smakują świetnie. Można podawać je solo lub z sałatką i dipem.

  pierożki z warzywami

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 mała cebula
– pół cukinii
– pół brokuła
– nieduża papryka czerwona
– 2 łyżki kukurydzy
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła
– 1 kulka mozzarelli
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– łyżka oliwy z oliwek

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a bokuła gotujemy przez 7 minut i wszystko razem smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem.

pierożki z warzywami

Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżką oliwy i ząbkiem czosnku.

Ciasto francuskie rozkładamy płasko i kroimy na kwadraty, następnie środek każdego kwadraciku smarujemy delikatnie koncentratem.

pierożki z warzywami

Układamy farsz, posypujemy mozzarellą i składamy ciasto w trójkąty, zlepiając końcówki np. widelcem. Pierożki możemy posypać ziołami.

pierożki z warzywami

Pierożki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 18-20 minut, aż się delikatnie zarumienią. Pierożki świetnie smakują z sałatką warzywną z sosem miodowo-musztardowym (przepis tutaj).

pierożki z warzywami

pierożki z warzywami

Komentarze:
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *