PIZZA Z CUKINIĄ I FETĄ

Dzisiaj propozycja pizzy z dodatkiem mojej ukochanej cukinii oraz sera feta. Pizza jest dość lekka, gdyż nie ma na sobie zbyt dużej ilości składników. Do tego jej przygotowanie jest bardzo szybkie, gdyż wystarczy tylko pokroić cukinię w cienkie plasterki, a fetę w drobną kostkę. Feta delikatnie roztopi się na pizzy, nadając jej ciekawy, lekko słonawy posmak.

pizza z cukinią i fetą

Składniki/1 pizzę:
ciasto
– 300g mąki pszennej (typu 00) + 1 łyżka mąki
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– 20g drożdzy
– płaska łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy

sos
– puszka pomidorów z puszki (najlepiej odmiana San Marzano, Pelati)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy
– sól, pieprz, suszone zioła

dodatkowo:
– pół średniej cukinii
– ok. 100g sera feta

Drożdze, łyżkę mąki i sól mieszamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto, dodając pozostałe składniki, wodę dolewamy stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić.

Formujemy kulkę, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, oliwy i przypraw. Piekarnik nagrzewamy do masymalnej temperatury.

Ciasto rozciągamy palcami na blaszcze na okrągły palcek. Następnie na pizzy wykładamy sos, następnie pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, całości posypujemy fetą. Wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (u mnie 240 stopni) i pieczemy przez ok. 8-10 minut.

pizza z cukinią i fetą

pizza z cukinią i fetą

Komentarze:
  1. Pyszna propozycja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *