PLACUSZKI CUKINIOWE

Lubicie placuszki z warzyw? Ja bardzo dlatego często goszczą na moim stole. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na placuszki cukiniowe, świetny pomysł na obiad lub kolację. Oprócz cukinii dodałam do nich marchewkę oraz kalarepę. Kotleciki smakują wyśmienicie i zapewniam, że nawet mięsożercy będą zadowoleni 🙂

 

Składniki/na ok. 6 placuszków:
– średnia cukinia
– 2 małe marchewki
– pół kalarepy
– pół szklanki startego parmezanu
– 2 jajka
– 6 łyżki mąki
– bułka tarta
– sól, pieprz, zioła
– olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię, marchewkę i kalarepę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (cukinię można zetrzeć ze skórką jeżeli jest młoda). Solimy i odstawiamy na chwilę, następnie odciskamy porządnie na sitku by warzywa puściły sok. Do warzyw dodajemy jajka, parmezan, mąkę, mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku według uznania. Formujemy placuszki i obtaczamy delikatnie w bułce, smażymy przez chwilkę z obu stron aż placuszki się lekko zarumienią.

Smacznego!

Komentarze:
  1. Pyszne, uwielbiam je 🙂

    1. ja również 🙂

  2. Aniu, przepyszny przepis 🙂 uwielbiam warzywne placuszki i ochoczo podkradam Twój przepis 😉 pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. smacznego! :))) pozdrawiam również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *