PYSZNA PIZZA

Pyszna pizza w najprostrzej odsłonie – czyli margherita z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Ja najbardziej lubię ją właśnie taką – bez innych dodatków, ale możecie na wierzch dodać to, co najbardziej lubicie 🙂 Pizzę pieczemy w najwyższej temperaturze przez 8-9 minut.


Składniki/na 2 pizze:

ciasto
– 600g mąki pszennej (typu 00) + 2 łyżki mąki
– 1,5 szklanki ciepłej wody
– 40g drożdzy
– łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy

sos
– puszka pomidorów z puszki (najlepiej odmiana San Marzano, Pelati)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy
– sól, pieprz, suszone zioła

dodatkowo:
– 2 kulki mozzarelli di buffala
– listki swieżej bazylii

Przygotowanie:
Drożdze, 2 łyżki mąki i sól mieszamy w 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto, dodając pozostałe składniki, wodę dolewamy stopniowo. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić.
Formujemy 2 kulki, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia.

Pomidory blendujemy z dodatkiem czosnku, oliwy i przypraw. Piekarnik nagrzewamy do masymalnej temperatury.

Ciasto rozciągamy palcami na blaszcze na okrągły palcek. Następnie rozprowadzamy sos pomidorowy i dodajemy kawałki mozzarelli.

Jeśli chcemy, dodajemy na pizzę jeszcze inne składniki. Nie dawajmy ich jednak zbyt wiele.

Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie przez 8-9 minut. Po wyjąciu dekorujemy listkami świeżej bazylii, kroimy i podajemy 🙂 pyszna !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *