QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

Dzisiaj wyjątkowo danie z dodatkiem mięsa, które przygotowałam dla gości, a mianowicie quesadillas z kurczakiem i warzywami. Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, do której możemy wykorzystać to, co najbardziej lubimy. Ja przygotowałam prostą wersję – z kurczakiem, papryką, cebulą i serem.

Składniki:
– 3 placki tortilli
– 1 pierś z kurczaka
– 1 papryka (można użyć po pół o różnych kolorach)
– kilka suszonych pomidorów
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– pieprz, sól, papryka w poszku, zioła
– olej do smażenia
– szklanka tartego sera

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy (solą, papryką), mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę.Smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i suszone pomidory. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.

Na połowę placka tortilli wykładamy kolejno ser, warzywa, kurczaka i ponownie ser.

Przykrywamy drugą połówką placka i przekładamy na rozgrzaną patelnię (z olejem). Po kilku minutach obracamy tortillę na drugą stronę, wcześniej smarując odrobinę oliwą zewnetrzną część placka, aby się nie przypaliła po przewróceniu.

Quesadillas kroimy na trójkąty i podajemy. Smakują wyśmienicie solo, ale również z dipami np. guacamole lub śmietaną.

Jedno przemyślenie nt. „QUESADILLAS Z KURCZAKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *