QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

Dzisiaj wyjątkowo danie z dodatkiem mięsa, które przygotowałam dla gości, a mianowicie quesadillas z kurczakiem i warzywami. Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, do której możemy wykorzystać to, co najbardziej lubimy. Ja przygotowałam prostą wersję – z kurczakiem, papryką, cebulą i serem.

QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

Składniki:
– 3 placki tortilli
– 1 pierś z kurczaka
– 1 papryka (można użyć po pół o różnych kolorach)
– kilka suszonych pomidorów
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– pieprz, sól, papryka w poszku, zioła
– olej do smażenia
– szklanka tartego sera

Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę oleju i przyprawiamy (solą, papryką), mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę.Smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i suszone pomidory. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut i doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.

Na połowę placka tortilli wykładamy kolejno ser, warzywa, kurczaka i ponownie ser.

Przykrywamy drugą połówką placka i przekładamy na rozgrzaną patelnię (z olejem). Po kilku minutach obracamy tortillę na drugą stronę, wcześniej smarując odrobinę oliwą zewnetrzną część placka, aby się nie przypaliła po przewróceniu.

QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

Quesadillas kroimy na trójkąty i podajemy. Smakują wyśmienicie solo, ale również z dipami np. guacamole lub śmietaną.

QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

QUESADILLAS Z KURCZAKIEM

Komentarze:
  1. Super, uwielbiam to danie, a dawno nie jadłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *