RATATOUILLE

Ratatouille to nic innego jak francuski gulasz z warzywami, bardzo podobny do leczo. Jest świetnym pomysłem na samodzielne danie, ale może być również dodatkiem do ryżu czy kaszy. Z poniższych proporcji przygotujecie dwie porcje gulaszu. Ratatouille przygotujecie bardzo szybko, ważne jest aby warzywa nie zmiękły za bardzo, a pozostały półtwarde i chrupkie.

Składniki:
– 1 mała cebula
– 1 cukinia
– 1/2 bakłażana
– 1 papryka
– 3 pomidory
– sól, pieprz, zioła (tymianek, zioła prowansalskie)
– 2 ząbki czosnku
– oliwa

Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści sok.
Cukinię kroimy w grubsze plasterki, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy wszystkie warzywa (oprócz pomidorów), po kilku minutach dodajemy pomidory. Warzywa przyprawiamy i dodajemy czosnek. Wszystko razem dusimy przez ok 10 minut, tak aby warzywa nie były za bardzo miękkie, a chrupkie.

ratatouille

  1. Bardzo lubię, choć jadamy dość rzadko. U mnie mistrzem w przygotowywaniu jest mój mąż:)

    1. oo proszę 🙂

  2. Nigdy nie jadłam ale wygląda smacznie 🙂

    1. polecam spróbować 🙂

  3. Bardzo lubię, szczególnie w lecie, gdy warzywa są dojrzałe w słońcu 🙂

    1. ojj tak 🙂

  4. Uwielbiam, moglabym jesc codziennie 🙂 Ale narobilas mi smaka, az zrobilam sie glodna 😉

    1. ja też uwielbiam :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *