RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA

Ravioli to znane włoskie pierożki, które nadziewa się zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami, Przedstawiam Was przepis na ravioli ze szpinakiem z serem ricotta, sosem z pomidorów i parmezanem.

ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Składniki/10 pierożków:
ciasto
– 100g mąki 00
– 1 jajko
– szczypta soli

farsz
– 100g mrożonego szpinaku
– ćwiartka cebuli
– ząbek czosnku
– 50g serka ricotta

sos pomidorowy
– 2 obrane ze skórki pomidory
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ze składników zagnieść ciasto. Ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie odstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy szpinak i czosnek, przez chwilę dusimy, studzimy. Następnie dodajemy ricottę i wszystko dokładnie mieszamy.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, dusimy na osobnej patelni, dodajemy czosnek i przyprawy.

Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, jeden płat układamy na foremce do ravioli, nadkładamy farsz i przykrywamy drugim płatem. Następnie dociskamy wałkiem i odrywamy zbędne kawałki ciasta, odwracamy foremkę, by pierożki wypadły.

ravioli ze szpinakiem i serem ricotta

Jeśli nie mamy foremki, na rozwałkowanym cieście układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm. Ciasto wkoło farszu smarujemy (pędzelkiem) wodą, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy wkoło nadzienia i wycinamy nożem lub wykrawaczką kształt ravioli. Pierożki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez ok 4-5 min.

Podajemy z sosem i startym parmazanem.
Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *