RISOTTO Z WARZYWAMI

Risotto z warzywami to jedno z tych dań, do których zawsze się wraca. Jest pyszne, kremowe i bardzo apetyczne. Do jego przygotowania możecie użyć wszystkiego, co najbardziej lubicie.RISOTTO Z WARZYWAMI

Składniki/2 porcje:
– 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
– 1 nieduża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała marchewka
– 1/2 cukinii
– kilka pieczarek
– 1 mała papryka
– 400 ml bulionu warzywnego
– 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka czerwona
– natka pietruszki
– oliwa z oliwek

W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy ryż, mieszamy dokładnie, a po chwili wlewamy wino. Następnie do ryżu dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę (marchewka, cukinia, papryka i pieczarki). Całość dokładnie mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy a następnie stopniowo, dodajemy po chochelce bulionu. Gdy odparuje dodajemy kolejną porcję bulionu.

Gotujemy przez ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan i natkę pietruszki.

RISOTTO Z WARZYWAMI

 

    1. 🙂

  1. Klasycznie i bardzo apetycznie 🙂

    1. tak, jak lubimy 🙂

  2. Uwielbiam risotto! Pyszotka! 🙂

    1. ja również, takie proste a takie pyszne 🙂

  3. Dawno nie robiłam risotto. Dziękuję za inspirację 🙂

    1. smacznego 🙂

  4. Risotto bardzo lubię. Szczególnie z dużą ilością warzyw i obowiązkowo z dodatkiem tymianku 🙂

    1. tymianek musi być! 🙂

  5. pyszne, proste i nic więcej nie potrzeba! <3

    1. <3

  6. Nie wiedziałam, że jest gatunek ryżu do risotto 🙂 dzięki!

    1. bardzo proszę! 🙂

  7. Uwielbiam, już dawno tego nie robiłam, już wiem co jutro robię na obiad 🙂

    1. smacznego:)

  8. Ale apetycznie wygląda:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *