SPAGHETTI NAPOLI

Uwielbiam makarony i mogłabym je jeść codziennie na obiad. Najbardziej lubię przyrządzać je w tych prostych odsłonach. Dzisiaj przedstawiam Wam mój pomysł na spaghetti w najprostszej, klasycznej wersji czyli z dodatkiem sosu pomidorowego i ziół.

spaghetti napoli

Składniki/2 porcje:
– 200g  makaronu spaghetti
– 4 pomidory
– pół cebuli
– sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, tymianek)
– 2 ząbki czosnku
– parmezan do posypania

Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem czosnku. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, odlewając z nich wodę (np. odcedzając na sitku). Dodajemy cebuli i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy czosnek. Sos miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem, a dekorujemy świeżą bazylią.

spaghetti napoli

Komentarze:
  1. Prosto i smacznie, za to uwielbiam włoską kuchnię 🙂

    1. i o to chodzi! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *