STROMBOLI CZYLI ZAWIJANA PIZZA

Stromboli czyli zawijana pizza, która wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Jej podstawą  jest ciasto takie, jak do zwykłej pizzy, a składniki każdy może dostosować do swoich smaków i potrzeb 🙂 Jako nadzienie możecie użyć tego, na co akurat macie ochotę. Oprócz zaproponowanych przeze mnie składników można dodać np. kurczaka, pieczarki lub inne warzywa. Danie smakuje świetnie i sprawdzi się idealnie jako pomysł na kolację dla dwojga lub ze znajomymi 🙂

stromboli

Składniki:
ciasto
– 20 g drożdży
– 1,5 szklanki mąki
– 0,5 szklanki wody
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru

nadzienie
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– olej do smażenia
– ząbek czosnku
– pół cebuli
– pomidor
– kilka suszonych pomidorów
– pół podgotowanego wcześniej brokuła
– 1/3 cukinii
– starta mozzarella lub inny ser
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie
Drożdże mieszamy w wodzie i odstawiamy na chwilkę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia formułując kształt prostokąta i smarujemy sosem (koncentrat + 2 łyżki oliwy + czosnek). Pozostałe składniki kroimy w kostkę i układamy kolejno na środku placka, wszystko doprawiamy według uznania i posypujemy startym serem.

Po obu bokach ciasta, tam gdzie nie ma nadzienia, nacinamy paski, które zakładamy na farsz raz z jednej a raz z drugiej strony, całość posypujemy ziołami. Stromboli pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż delikatnie się zarumieni. Smacznego !

stromboli

    1. ojj tak 🙂

  1. Przepysznie wyglada, az zrobilam sie glodna a jestem juz po obiedzie 😉 podkradam przepis i zrobie w najblizszym czasie 🙂 pozdrawiam serdecznie ;):)

    1. zapewniam, że będzie smakować! pozdrowienia 🙂

  2. Wygląda rewelacyjnie, od razu poczułam się głodna 🙂

    1. chętnie poczęstuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *