WŁOSKIE ZAPIEKANKI

Pyszne włoskie zapiekanki czyli z dodatkiem pomidorów, sera mozzarella oraz oliwy i bazylii. Sprawdzą się idealnie jako kolacja, a do tego są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i mamy gotowy pyszny posiłek 🙂 Zapraszam do spróbowania!

włoskie zapiekanki

Składniki:
– 1 bagietka
– 2 pomidory
– oliwa z oliwek
– świeża bazylia
– ząbek czosnku
– zioła prowansalskie
– kulka mozzarelli

Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (lub na patelnię) i podpiekamy do czasu aż będą chrupiące i lekko zarumienione. Po wyjęciu nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.

Na wierzch układamy na przemian plasterki pomidora i mozzaarelli. Ponowanie wkładamy do piekranika na ok 5-6 minut, aż ser się lekko roztopi. Po wyjęciu skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami, dekorujemy świeżą bazylią i podajem. Pyszności 🙂

włoskie zapiekanki

 

  1. Muszę sobie takie zrobić, ba to moje smaki 🙂

    1. polecam 🙂

  2. Uwielbiam sałatkę caprese i robię ją bardzo często. Zawsze mam wszystkie potrzebne do jej przygotowania składniki, więc tym samym zapiekanka jest w zasięgu ręki, Wygląda kusząco:).

    1. dziękuję, było pyyyyszne! 🙂

  3. Takie przypieczone pomidorki i chrupiące bułeczki są smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *