ZAPIEKANKA NEAPOLITAŃSKA

Zapiekanka neapolitańska to nic innego jak zapiekany makaron z dodatkiem sosu pomidorowego z cebulą i marchewką, przekładany pokrojonym w plasterki bakłażanem. Bardzo pyszna i prosta potrawa dla wszystkich miłośników dań z dodatkiem makaronu. Z przedstawionych poniżej składników otrzymacie 2 spore porcje zapiekanki, idealne na obiad lub kolację 🙂

zapiekanka neapolitańska

Składniki:
– 150g makaronu (np. penne, kokardki)
– 4 pomidory (ewentualnie pomidory z puszki)
– 1 mała cebula
– 1 mała marchewka
– bakłażan
– sól, pieprz, zioła, czosnek
– mozzarella

Makaron gotujemy al dente.
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry (ok. 0,5 cm). Następnie plastry solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym by pozbyć się goryczy. Bakłażany podsmażamy kilka minut z obu stron na patelni.

W tym czasie kroimy cebulę i pomidory (obrane ze skóry) w drobną kostkę, a marchewkę w talarki. Wszystko razem smażymy przez kilkanaście minut na patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy czosnek. Do sosu dodajemy makaron i całość mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno na przemian makaron z warzywami, a następnie warstwę z bakłażanów. Po ostatniej warstwie makaronu, zapiekankę posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 25 minut. Podajemy np. z listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego 🙂

zapiekanka neapolitańska zapiekanka neapolitańska

Komentarze:
  1. Uwielbiam dania z makaronem, zapiekanka to świetny pomysł 🙂

  2. Wszystko co z makaronem bardzo lubię:)

  3. makaron, mozzarella i pomidory, przecież to istne szczeście! 😀

  4. Wyglada świetnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *