ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ

Jeśli lubicie cukinię i akurat macie trochę do dyspozycji to polecam Wam wykorzystać ją do tej pysznej przekąski. Domowe zapiekanki to coś, co od czasu do czasu gości u nas na kolację. Tym razem padło na zapiekanki z cukinią. Banalnie proste i obłędnie pyszne! 🙂

ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ

Składniki:
– 1 bagietka
– 1 cukinia
– 1/2 cebuli
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– szczypta ulubionych ziół (np. oregano, tymianek)
– mozzarella

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy w garnku lub na patelni przez kilka minut. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do cebuli i całość smażymy przez chwilę, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i ząbkiem czosnku.

Bagietkę kroimy na pół, skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i podpiekamy do czasu aż będzie chrupiąca i lekko zarumieniona. Po wyjęciu nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.

Na wierzch bagietek wykładamy cukinię oraz ser mozzarella. Ponowanie wkładamy do piekarnika na ok 5-6 minut, aż ser się lekko roztopi. Gotowe! Po wyjęciu zapiekanek z pieca możemy udekorować je pomidorkami lub świeżą bazylią.

ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ

  1. wygląda pysznie;)

  2. Dawno nie jadłam zapiekanek 😉

  3. Super pomysl, dzieki, chyba dzis zrobie takie zapiekanki na kolacje 🙂

  4. Świetny pomysł, lubię cukinię, więc jak dla mnie w sam raz 🙂

  5. Wygląda bardzo apetycznie :).

    1. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *