ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI

Dzisiaj przepis – wspomnienie z dzieciństwa czyli zapiekanki z pieczarkami. Chyba każdy zna ten smak, warto więc przygotować takie zapiekanki w domu 🙂 Ich przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy tylko kilka składników a mamy świetny pomysł na kolację.

zapiekanki z pieczarkami 

Składniki:
– 1 bagietka
– 350g pieczarek
– pół cebuli
– ser żółty
– sol, pieprz, zioła

Pieczarki obieramy i scieramy na tarce (na średnich oczkach). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy pieczarki i dusimy przez kilkanaście minut, aż pieczarki zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami.

Bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy masłem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Następnie na bagietki wykładamy grzyby, całość posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika, piecząc, aż ser się roztopi. Po wyjęciu polewamy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego! 🙂

zapiekanki z pieczarkami

zapiekanki z pieczarkami

Komentarze:
  1. Robiłam w sobotę 🙂 Mniam 🙂

    1. U nas też często goszczą 🙂 pozdrawiam

  2. No nie! Wieki całe nie jadłam takich zapiekanek. Muszę koniecznie zrobić ponownie. Dzięki za przypomnienie tego prostego, a jakże pysznego przepisu:)))

    1. cała przyjemność po mojej stronie 🙂 smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *