SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Mniszek lekarski (potocznie nazywamy mleczem), to roślina którą doskonale zna każdy z nas. Rośnie na łąkach, w lesie ale też na trawnikach przed domem. Mniszek lekarski ma niesamowite właściwości, a syrop z mniszka lekarskiego to skarbnica witamin i minerałów. Wzmacnia układ odpornościowy, działa wspomagająco przy infekcjach dróg oddechowych, a także wspomaga układ pokarmowy. Zawiera witaminy A, C, D, oraz potas, magnez, krzem i żelazo.

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Kwiaty mniszka należy zebrać w ciepły, słoneczny dzień. Zbieramy same główki, bez łodyg.

Składniki/na ok. 5 słoiczków
– 1 litr kwiatów mlecza
– 1 litr wody
– 1 kg cukru
– 2 cytryny

Uzbierane główki kwiatów rozkładamy na pół godziny na jasny obrus lub ręcznik papierowy by pozbyć się robaków. Następnie wsadzamy główki do garnka w całości lub skubiemy same żółte płatki, bez zielonych szypułek i zalewamy wodą.

Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Wywar odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.
Po tym czasie napar odcedzamy przez sito lub gazę, dodajemy sok z cytryn i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż uzyskamy konsystencję lejącego miodu (ok. 1,5h). Gorący syrop przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

  1. Słyszałam ale nie piłam i nie robiłam 😉
    Nie mam skąd zebrać mniszka aby był bez oprysków ;/

    1. To faktycznie może być ciężkie 😉

  2. A czy ten mniszek trzeba zbierać teraz? czy latem też można?
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. Myśle, że ten wiosenny jest bardziej wartościowy 🙂

  3. Wow, nie miałam pojęcia, że to takie proste! 🙂

    1. Proste, a jakie zdrowe i pyszne! 🙂

  4. Też robiłam 🙂

    1. Super! 🙂

  5. Tyle dobrego o nim słyszałam, że tym roku zamierzam zrobić 🙂

  6. Niedługo przekwitnie, a ja wciąż szukam pola mleczy…Do tej pory widzę je tylko tuż przy drodze 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *