LASAGNE Z WARZYWAMI

Kto z Was lubi lasagne? Ja jestem ogromną fanką dań z makaronem dlatego lasagne z warzywami gości u mnie dość często. Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na lasagne w wersji wegetariańskiej, robi się ją bardzo szybko i zawsze wychodzi! 🙂

LASAGNE Z WARZYWAMI

Składniki/2 porcje:
– 1 nieduza cebula
– 1 marchewka
– 1 cukinia
– 1/2 papryki czerwonej
– 400ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
– płaty lasagne
– mozzarella
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– ząbek czosnku
– olej rzepakowy do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni lub w garnku z łyżką oleju. Cukinię i marchewkę scieramy na tarce o średnich oczkach, a paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Następnie dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki, odlewając trochę sosu (ok. 1/2 szklanki). Całość przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

LASAGNE Z WARZYWAMI

Na spód naczynia żaroodpornego wylwamy odlany sos. Następnie układamy kilka warstwo kolejno: płaty lasagne, sos z warzywami i ser. Lasagne wstawiamy do narzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 20 minut (w zależności od rodzaju makaronu, długość pieczenia podana jest zazwyczaj na opakowaniu).

LASAGNE Z WARZYWAMI

LASAGNE Z WARZYWAMI

 

  1. Wygląda apetycznie, skuszę się i przetestuję 🙂

    1. polecam! 🙂

  2. Właśnie dzisiaj na obiad jadłam lazanię warzywną, tylko z domowym makaronem <3 Pycha!

    1. to jeszcze lepiej! pychotka 🙂

  3. Im więcej warzyw tym lepiej ale ja za lasagne nie przepadam (nie lubię makaronu) 🙂 Farsz wygląda jak sałatka ;D

    1. zgadzam się, warzywa zawsze spoko 🙂

  4. Napewno jest smaczna. Aaaaa, ze lubie warzywa to cos dla mnie – dziekuje !
    Moja ulubiona jest lasagne z baklazanem 🙂 ale to moze sie zmienic ?)

    1. Twoja lasagne z bakłażanem też wygląda znakomicie! 🙂

  5. Uwielbiam takie dania! Trafiłaś w mój gust w 100 procentach 🙂 pozdrowionka!

    1. super! pozdrowienia 🙂

  6. Przepis wydaje się być naprawdę prosty i pyszny! Nie jadłam jeszcze wersji wegetariańskiej ale widzę, że w przepisie widnieje cukinia i mozzarella, które uwielbiam. 🙂

    1. w takim razie serdecznie polecam spróbować 🙂

  7. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, na pewno bardzo smaczna i lżejsza, niż tradycyjna z mięsem 🙂

    1. to prawda 🙂

  8. Bardzo fajna alternatywa wobec wersji mięsnej 😉

    1. dziękuję:)

  9. Świetny pomysł na obiad pełen warzyw. Lubię do Ciebie zaglądać po pyszne inspiracje 🙂

    1. bardzo się cieszę i zapraszam ponownie! :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *