SPAGHETTI À LA BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ

Spaghetti à la bolognese z soczewicą czerwoną to bardzo pyszne i pożywne danie. Próbowaliście kiedyś takiego połączenia? Ja bardzo lubię łączyć soczewicę z pomidorami i tutaj również sprawdziło się to świetnie. Myślę, że posmakuję również mięsożercom 🙂

Spaghetti à la bolognese z soczewicą

Składniki/2 porcje:
– 200g makaronu
– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
– 1 mała cebula
– 400ml sosu pomidorowego (np. zblendowane pomidory świeże lub z kartonika/puszki)
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– oliwa lub olej do smażenia
– parmezan
– świeża bazylia do dekoracji

Soczewicę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie w garnku lub na patelni.
W tym czasie gotujemy również makaron.
Na patelnię dodajemy sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy czosnek i zioła. Soczewicę odcedzamy i dodajemy do naszego sosu, całość chwilę dusimy.
Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i posypujemy tartym parmezanem, podajemy ze świeżą bazylią.

Spaghetti à la bolognese z soczewicą

  1. Uwielbiam makarony! 🙂 A ta wersja wygląda wyśmienicie!

    1. Dziękuję! Było pyszne!

  2. Kocham makarony, i kocham spaghetti ale soczewica do mnie nie przemawia, ale może spróbuje twojego przepisu i dam się skusić 🙂

    1. Polecam! 🙂 można dać trochę mniej soczewicy, chociaż sama w sobie nie jest bardzo wyczuwalna 🙂

  3. Dawno takiego sosu nie robiłam 😉

    1. Czas to zmienić 🙂

  4. Uwielbiam można taki sos zmiksować i zrobić pyszną paste do kanapek.

    1. Dobra myśl 🙂

  5. Widziałam na insta i zakochałam się 😀 Na pewno zrobię! Ja bardzo często dodaję kaszę gryczaną do spaghetti, ale soczewicę też wypróbuję 😉 :*

    1. Polecam! <3

  6. Fajny pomysł z tą soczewicą 🙂

    1. Dziękuję 🙂

  7. Pyszności! Że wcześniej nie pomyślałam o dodaniu soczewicy do spaghetti … 🙂

    1. Smakuje świetnie! 🙂

  8. Wygląda smakowicie ale jakoś nie mogę się przekonać do soczewicy, no nie mogę! Bardzo mi się NIE udała jakiś czas temu. Przegotowałam i przesoliłam- więc nie ma się co dziwić…. ale z moimi zdolnościami kulinarnymi to strach się brać za nią kolejny raz hihihi

    1. Może warto jeszcze raz spróbować ? :)))

  9. Wygląda ślicznie. Muszę spróbować. A co z krokiem, w którym dodaje się wino do Bolognese? 😉

    1. U mnie bez wina, ale można dodać 🙂

  10. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, ale lubię makarony, więc może kiedyś mi się zdarzy 🙂 poza tym to chyba sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące 🙂

    1. To prawda 🙂

  11. super pomysł. Robiłam kiedyś w podobny sposób lazanię z sosem pomidorowym i soczewicą 🙂 mięsożercy się nie poznali, że to wege wersja 🙂

    1. Też super! 🙂

  12. Uwielbiam i robię bardzo często. Polecam dodatek odrobiny białego octu balsamicznego. Super podkręca smak.

    1. Spróbuje następnym razem 🙂

  13. Świetny pomysł z tą soczewicą. Ja kocham kuchnię włoską, ale niestety za mięsem nie przepadam. Ta opcja wydaje mi się dobrym substytutem. Robiłam już pierogi z czerwoną soczewicą wg Marty Dymek, bardzo mi smakują, więc myślę, że to spaghetti będzie strzałem w 10! 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *