SPAGHETTI Z CZOSNKIEM, OLIWĄ I CHILLI

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino czyli po prostu spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to podstawowe danie kuchni włoskiej z wykorzystaniem makaronu. Najprostrze połączenia są najlepsze, wystarczy tylko kilka składników, kilkanaście minut i mamy na stole prawdziwe włoskie, a do tego pyszne danie.

spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli

Składniki/2 porcje:
– 200g makaronu spaghetti
– 5 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki
– 1 papryczka chilii, pokrojona w plasterki lub kostkę
– oliwa z oliwek (ok. 5-6 łyżek)
– sok z 1/2 cytryny
– opcjonalnie parmezan i natka pietruszki do posypania

Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy prze kilka minut, dodajemy ugotowany makaron, sok z cytryny i natkę pietruszki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli

  1. Przepis prosty i genialny… sama często jem taki właśnie obiad:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. ja też, uwielbiam 🙂

  2. O tak to błyskawiczne danie, a efekt bardzo smaczny 🙂

    1. zgadzam się 🙂

  3. Czasami błędnie nam się wydaje, że im więcej składników użyjemy, tym będzie smaczniej. Prawda jednak jest taka, że NIE KONIECZNIE;) Czasem właśnie takie proste przepisy, kilkuskładnikowe są najlepsze. Uwielbiam makarony, a w ten sposób jeszcze spaghetti nie robiłam. Zapisuję przepis i z przyjemnością wypróbuję w najbliższym, mocno zabieganym, czasie:) Dzięki:)

    1. super, smacznego!:) daj znać czy Ci smakowało! pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *