ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM

Pyszna, zielona zapiekanka z cukinią i zielonym groszkiem. Smakuje wyśmienicie, sprawdzi się świetnie jako obiad i ciepła kolacja. Lubicie zapiekanki? Z czym najczęściej je przygotowujecie, z makaronem, ziemniakiami czy jeszcze inaczej? Ja zdecydowanie z makaronem. Takie zapiekanki są sycące, szybkie w przygotowaniu i można fajnie kombinować ze składnikami.

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM

Składniki/2 porcje:
– 150g dowolnego makaronu, np. penne lub kokardki
– 200g zielonego groszku
– 1/2 cebuli
– 1 mała cukinia lub 1/2 większej
– 200g jugurtu naturalnego
– 2 jajka
– kulka mozzarelli
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– 1 duży ząbek czosnku

Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię scieramy na tarce o średnich oczkach, a groszek gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie.

Na patelni szklimy cebulę, dodajemy cukinię i groszek. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz przecisniętym przez praskę czosnkiem. Studzimy.

Jajka mieszamy z jogurtem naturalnym. Masę mieszamy z warzywami z patelni.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy makaron. Całość zalewamy masą jajeczną z warzywami. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do czasu aż ser się delikatnie roztopi i zarumieni.

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM

  1. Uwielbiam zielony groszek 🙂

    1. <3

  2. oo wlasnie szukalam pomyslu na kolacje, wykorzystam twoja propozycje! 🙂

  3. Bez groszku i jestem na TAK:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. Bez groszku też może być! 😀

  4. Pięknie wygląda, bardzo wiosenne danie 🙂

  5. Jak świeżo i zielono…. lubuię takie smaki!

    1. Wiosna na talerzu :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *