BROWNIE Z MIODEM

Brownie to ciasto, które zna chyba każdy. Jest proste, pyszne i bardzo czekoladowe. Moje ciasto to brownie z miodem, którego użyłam zamiast cukru. To sprawiło, że brownie było nieco bardziej mokre, ale nadal słodkie. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało! 🙂

brownie z miodem

KREM Z DYNI

Krem z dyni to pyszny i szybki pomysł na rozgrzewające danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i szybkie, jeśli macie akurat dynię do wykorzystania lub ochotę na coś z dynią to spróbujcie wykorzystać ją właśnie w ten sposób. Dynia to bardzo zdrowe warzywo, doskonalne rozgrzewa, a do tego jest niskokaloryczna.

krem z dyni

RAFAELLO JAGLANE

Jeśli lubicie rafaello to dzisiaj mam coś specjalnie dla Was – rafaello jaglane. Możecie przygotować sami podobne kulki z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i mleka. Do przygotowania można wykorzystać mleczko kokosowe, ja jednak skorzystałam ze zwykłego mleka, bo akurat takie miałam w domu gdy naszła mnie ochota na te kulki.

rafaello jaglane

CALZONE

Calzone to rodzaj pizzy, która kształtem przypomina pieroga. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wykorzystania ciasta drożdżowego w taki sposób to koniecznie spróbujcie. Jako nadzienie można użyć to, co najbardziej lubicie – na przykład warzyw i pieczarek. Takie calzone to idealny pomysł na kolację na ciepło. Z poniższego przepisu przygotujecie 2 calzone.

calzone

CIASTECZKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Pyszne i pożywne ciasteczka z komosą ryżową. Komosa ryżowa to bardzo zdrowa roślina. Quinoa wyróżnia się bardzo wysoką zawartością żelaza i wartościowego białka. Nie zawiera natomiast glutenu, nadaje się więc idealnie dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dlatego ciasteczka z jej dodatkiem to pomysł na pożywną i zdrową przekąskę.

ciasteczka z komosą ryżową

DYNIA FASZEROWANA

Dynia faszerowana to idealny pomysł na pyszny, jesienny obiad. Jeśli tak jak ja, macie do dyspozycji dużo dyni lub po prostu uwielbiacie ją jeść, spróbujecie ją nafaszerować ulubionymi dodatkami 🙂 Ja do tego dania użyłam dyni hakkaido, gdyż jest mała i bardzo smaczna. Jako nadzienia użyłam kaszy jaglanej i warzyw, które akurat miałam w lodówce.

 dynia faszerowana

MAKARON JEDNOGARNKOWY

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować danie z makaronem w trochę innej odsłonie. Pewnie większa część z Was zna taki sposób przygotowania tego dania. Przygotowałam go na podstawie genialnego pomysłu Marthy Stewart – czylli przy użyciu jednego naczynia. Do swojego dania wykrozystałam pomidorki koktajlowe, cukinię, świeżą bazylię, cebulę, papryczkę chillii i parmezan. Wyszło przepysznie, a do tego szybko i bez bałaganu w kuchni 🙂 Spróbujcie sami!

makaron jednogarnkowy