PASZTET Z BROKUŁA I PORA

Pasztet warzywny sprawdza się idealnie jako dodatek do kanapek 🙂 Dzisiaj pomysł na zielony pasztet z brokuła i pora z dodatkiem pestek słonecznika. Próbowaliście kiedyś takiego pasztetu? Jeśli nie, zapraszam do spróbowania 🙂

pasztet z brokuła i pora

Składniki:
– 1 brokuł
– 1 duży por
– 1 łyżka masła klarowanego
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki tartego parmezanu (opcjolanie)

Borkuła gotujemy przez ok 8 minut w osolonej wodzie. Pora kroimy w cienkie plasterki lub kostkę i smażymy przez kilka minut na łyżce masła.
W naczyniu (np. garnku) umieszczamy brokuła, pora oraz pozostałe składniki (mąka, jajka, parmezan, czosnek i przyprawy). Przy pomocy blendera ręcznego, miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.

pasztet z brokuła i pora

Masę przekładamy do foremki. Pasztet wkładamy do nagrzanegodo 170 stopni piekarnika i pieczemy przez ok godzinę (ja piekłam 70 minut).
Po upieczeniu, pozostawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu z foremki pasztet posypujemy pestkami słonecznika.

pasztet z brokuła i pora

pasztet z brokuła i pora

  1. Lubię i brokuły i pora 🙂

    1. połączenie idealne 🙂

  2. Bardzo podoba mi się ten przepis, zwłaszcza, że mam postanowienie aby jeść zdrowiej:)
    to taka tarta brokułowa w pasztetowej postaci….podoba mi się !
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. polecam 🙂

  3. Z dodatkiem pora jeszcze nie próbowałam :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *