PASZTET Z CUKINII

Lubicie warzywne pasztety? Taki pasztet to idealny dodatek do kanapek, jest pyszny i sycący, zachwyca nawet największych mięsożerców 🙂 Przedstawiam Wam moją ulubioną wersję pasztetu – z cukinii, z dodatkiem marchewki, cebuli, czosnku i ziół. Koniecznie spróbujcie 🙂

pasztet z cukinii

Składniki:
– 1 cukinia (średnia)
– 1 mała marchewka
– 3 jajka
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, tymianek)
– garść startego sera żółtego
– 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę, a następnie porządnie odciskamy by pozbyć się wody.

Marchewkę również ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do cukinii i dokładnie razem mieszamy. Wykładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, aż pasztet się lekko zarumieni. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *