PEŁNOZIARNISTE BUŁKI DO BURGERÓW

Pyszne, pełnoziarniste bułki do burgerów sprawdzą się idealnie, gdy będziemy chcieli przygotować burgery w domu. Lubicie robić burgery w domu? Jeśli tak, skorzystajcie z poniższego przepisu, z podanych składników powinno Wam wyjść 5 bułek.

pełnoziarniste bułki do burgerów

 

Składniki/5 bułek:
– 4,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 szklanka mleka
– ½ szklanki wody
– 7g drożdży instant
– 55g masła
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko

Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy masło i rozpuszczamy (nie gotujemy).

W misce mieszamy część mąki (1 i ¾ szklanki) z cukrem, solą i drożdżami. Dolewamy rozpuszczone masło z mlekiem i wodą. Następnie dodajemy jajko oraz stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciągle mieszając ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dzielimy ciasto na 5 równych części  i formujemy z nich płaskie bułki, układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Bułki można posypać makiem lub sezamem.

Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 12 minut.

Komentarze:
  1. Domowe pieczywo zawsze smakuje najlepiej 🙂

  2. Często robię domowe burgery, muszę spróbować te bułeczki!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  3. Piękne bułeczki i na pewno świetnie smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *