LEKKA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Pyszna i lekka sałatka z dodatkiem świeżych warzyw. Idealnym dodatkiem do takiej sałatki jest sos miodowo-musztardowy. Jest to jeden z moich ulubionych sosów:) Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy tylko wymieszać kilka składników, a jego smak idealnie wzbogaci każde danie, nie tylko sałatkę. Sos, który ja przygotowałam nie jest gęsty, idealny do polania sałatki. Jeśli jednak chcemy, aby był bardziej kremowy i gęsty, dodajmy mniej oliwy.

lekka sałatka

Składniki:
– 2 garście sałaty (np. lodowej lub roszponki)
– kilka pomidorków koktajlowych
– ogórek zielony
– 2-3 łyżki kukurydzy

sos
– 2 łyżki mustardy (najlepiej dijon)
– 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku

W misce mieszamy sałatę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plasterki ogórka i kukurydzę.

Przygotowujemy sos. W miseczce umieszczamy musztardę z miodem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gładniej i jednolitej konsystencji, przyprawiamy. Polewamy sałatkę przed podaniem i dokładnie mieszamy. Smacznego 🙂

lekka sałatka

  1. Mogę napisać tylko, że kocham sałatki i sos miodowo-musztardowy 🙂 Mniam

    1. czyli idealne połączenie dla Ciebie 🙂 pozdrawiam!

  2. Fajna sałatka, lekka i kolorowa, czyli wiosna na talerzu, gdy za oknem jesień 🙂

    1. dokładnie 🙂 jakoś sobie trzeba umilać tą pogodę 🙂

  3. […] Pierożki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 18-20 minut, aż się delikatnie zarumienią. Pierożki świetnie smakują z sałatką warzywną z sosem miodowo-musztardowym (przepis tutaj). […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *