SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM

Próbowaliście kiedyś pieczonych buraków? Jestem ich ogromnym fanem i uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem buraki wykorzystałam do sałatki. Ich lekko słodkawy smak ciekawie łączy się z fetą, do tego sos na bazie octu balsamicznego i mamy pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z pieczonym burakiem sprawdzi się świetnie jako kolacja lub posiłek do pracy, smacznego! 🙂

sałatka z pieczonym burakiem

Składniki/2 porcje:
– 2 buraki
– ulubiona sałata (u mnie roszponka)
– 150g sera feta
– 1/2 czerwonej cebuli (opcjonalnie)
– garść ziaren słonecznika i dyni

sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta soli, pieprzu, ziół

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 90 minut (w zależności od wielkościu buraka). Po wyjęciu buraki odstawiamy do wystudzenia, a nastepnie zdejmujemy skórkę i kroimy w nieco grubsze plasterki.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki umieszczamy w misce lub małym słoiku i dokładnie mieszamy.

Cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę. Na talerz lub do miski wykładamy sałatę, ser feta i cebulę oraz buraka. Całość posypujemy pestkami i polewamy sosem. Pysznie 🙂

sałatka z pieczonym burakiem

  1. Nie przepadam za pieczonym burakiem ale nei wątpię, że sałatka jest smaczna 😉

    1. ostatnio moja ulubiona 🙂 pozdrowienia!

  2. Pyszności, pieczone buraki smakują fantastycznie 🙂

    1. ojj tak! 🙂

  3. Sałatka wygląda bosko…i pewnie równie dobrze smakuje;)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *