ŻÓŁTA SAŁATKA Z RYŻEM I CURRY

Szybka, smaczna i wiosenna sałatka ryżowa z kukurydzą, ananasem oraz papryką. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jej smak na pewno Was zachwyci. Taka żółta sałatka z ryżem i curry może być świetnym pomysłem też na Wielkanoc. Jeśli nie lubicie papryki, zamiast niej możecie dodać żółtego sera pokrojonego w kostkę.

żółta sałatka z ryżem i curry

Składniki:
– 1 filiżanka ryżu
– 1 żółta papryka
– 1 puszka kukurydzy
– 1/2 puszki ananasa
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos
– 1 łyżka majonezu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– sok z 1/2 cytryny
– 4 łyżeczki soku z ananasa (z puszki)
– pieprz biały, sól

Ryż gotujemy na sypki.
Curry mieszamy z oliwą, a następnie z jeszcze ciepłym ryżem. Dzięki temu ryż będzie miał  żółty kolor i posmak curry. Paprykę i ananasa kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu wraz z kukurydzą i mieszamy.

Sos
Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z ananasa i sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i białym pieprzem.

Całość mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

żółta sałatka z ryżem i curry

  1. Wygląda pysznie 😉 Uwielbiam ryż

  2. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, czas wypróbować!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

  3. Bardzo mi się podoba to zestawienie, na pewno zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *