SOS POMIDOROWY DO SŁOICZKÓW

Lato to czas przetworów, dlatego warto poświęcić trochę czasu i wykorzystać tanie i pyszne pomidory, by móc w zimie cieszyć się ich niesamowitym smakiem 🙂 Ten sos robię z mamą co roku od wielu lat. Gdy tylko najdzie nas ochota, wystarczy do niego ugotować makaron, dodać zioła i obiad gotowy 🙂 Idealny rozwiązanie dla wszystkich fanów makaronów i nie tylko.

sos pomidorowy do słoików

Składniki/na ok 30 słoiczków o pojemności 190 ml:
– ok. 11-12 kg pomidorów
– sól  Przygotowanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Jeśli ktoś woli pomidory ze skórką to pomija ten krok. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dusimy przez ok 15 minut, dodając sól (1 łyżka na 3 kg pomidorów). Jeśli zauważymy, że w sosie znajduje się dużo wody, możemy część odlać łyżką, żeby sos nie był rzadki.

sos pomidorowy do słoików

Po tym czasie sos przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe 🙂

sos pomidorowy do słoików

Komentarz
  1. Mniam. Będzie jak znalazł zimą i wiosną. Dziękuję za dodanie go do mojej akcji. Podsumowanie już wkrótce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *