TARTA Z BURAKIEM

Tarta o obłędnym smaku, do której wykorzystałam buraki, paprykę i pora. Smakuje świetnie i zapewniam, że Was zachwyci 🙂 W przepisie podałam składniki na zwykłe ciasto kruche, ale często robię tartę na cieście pełnoziarnistym. Przepis na takie ciasto znajdziecie tutaj.

Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki zimnej wody)
– płaska łyżeczka soli

Nadzienie
– 1 por
– 1 papryka
– 2 buraki
– pół cebuli
– 2 małe jogurty naturalne (ok. 350g)
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– kulka sera mozzarella
– sól, pieprz, zioła

Ciasto
Wszystkie składniki wyramiamy, ciasto schładzamy ok 30 minut w lodówce. Następnie wykładamy w formie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Nadzienie
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie talarki. Smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 15 minut, doprawiając solą.

Na drugiej patelni smażymy przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę.

W misce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Dodajemy ser mozarella (starty lub pokrojony na mniejsze kawałki) oraz warzywa z patelni (por, cebula, papryka). Wszystko dokładnie mieszamy.

Na podpieszony spód układamy warstwę buraczków, następnie zalewamy masą jogurtową z warzywami i serem. Na wierzchu układamy ponownie talarki z buraczków.

Tartę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *