TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ

Uwielbiam tarty wytrawne, tym razem chciałabym przedstawić Wam tartę w nieco lżejszej odsłonie – na cieście z mąki pełnoziarnistej, z niewielką ilością masła.

Tartę nadziałam plasterkami cukinii, fetą oraz pomidorkami koktajlowymi i masą jogurtową z dodatkiem jajek.

Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do Waszego lunchboxa do pracy i na wycieczkę 🙂

tarta z cukinią i fetą

Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 70g masła
– szczypta soli

Nadzienie
– pół średniej cukinii
– 100g sera feta
– pomidorki koktajlowe
– 360g jogurtu naturalnego
– 3 jajka
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Nadzienie
W misce mieszamy jogurt z jajkami, przyprawami i czosnkiem. Cukinię kroimy w cienkie talarki, fetę w kostkę, a pomidorki na połówki.

Podpieczony spód smarujemy cienką warstwę masy jogurtowej, układamy na nią talarki cukinii i fetę. Całość zalewamy pozostałą częścią masy i układamy pomidorki.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *