TARTA Z CUKINIĄ I RICOTTĄ

Bardzo szybka do przygotowania i smaczna tarta z cukinią i ricottą. Do jej przyrządzenia potrzebujemy ciasto francuskie, które możemy kupić w każdym sklepie, a także serek ricotta, cukinię i pomidorki koktajlowe. Tartę robi się bardzo szybko, sprawdzi się idealnie na każdą okazję!:)

tarta z cukinią i ricottą


Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– cukinia
– kilka pomidorków koktajlowych
– 250 g ricotty
– 2 jajka
– sól, pieprz
– łyżeczka ziół prowansalskich
– ząbek czosnku
– 2 łyżki tartego parmezanu

Ciasto francuskie rozkładamy i zawijamy boki tak, aby uniemożliwić wylanie się farszu. W misce mieszamy ricottę, jajka, czosnek oraz przyprawy. Masę wylewamy na ciasto francuskie, a na wierzchu układamy pokrojoną w plasteki cukinię oraz pomidorki.

tarta z cukinią i ricottą

Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Po wyjęciu tarty, posypujemy ją tartym parmezanem i ziołami. Pycha!

tarta z cukinią i ricottą

  1. Dawno nie jadłam tarty 😉

    1. musisz to zmienić 😉

  2. Ciasto francuskie jest fantastyczne, można z niego wyczarować mnóstwo świetnych dań 🙂

    1. to prawda, na słono i na słodko 🙂

  3. Uwielbiam takie proste i szybkie dania!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. ja też, a do tego pyszne :)))

  4. JAAAAAA! Wygląda niesamowicie przepysznie! Super zdjęcia.

    1. dziękuję 🙂

  5. Ekspresowa w przygotowaniu i do tego bardzo apetyczna.

    1. dokładnie!:)

  6. Uwielbiam tarty z rożnym farszem ❤️ Zainspirowałas mnie, chyba zrobię dziś na obiad 🙂

    1. super! smacznego 🙂

  7. na pewno wypróbuję przepis 🙂

    1. polecam 🙂

  8. Fantastyczna ta Twoja tarta 🙂

    1. dziękuję, była pyszna :))

  9. Super przepis, prosto i pysznie, tak jak lubię 🙂

    1. i o to chodzi, takie proste dania są najlepsze! 🙂

  10. fajny przepis na szybką przekąskę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *