TARTA Z CUKINIĄ, PAPRYKĄ I FETĄ

Pyszna tarta wytrawna z cukinią, czerwoną cebulą, papryką z dodatkiem sera feta na cieście pełnoziarnistym. Idealny pomysł na lekkie ale i sycące danie, możecie ją zjeść na ciepło lub na zimno, a także zabrać w pudełku do pracy lub na wycieczkę 🙂

tarta z cukinią, papryką, fetą
Składniki: 
Ciasto
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 70g masła
– szczypta soli

Farsz
– 1 cukinia średnia
– 1 mała cebula czerwona
– 1 papryka czerwona
– 2 małe jogurty naturalne (ok. 350g)
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 200g fety
– sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki wyramiamy, ciasto schładzamy ok 30 minut w lodówce. Następnie wykładamy w formie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Nadzienie
Na rozgrzanej patelni smażymy przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie talarki i wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę. Warzywa przyprawiamy według uznania (sól, pieprz, zioła) oraz dodajemy czosnek, studzimy.

W misce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.
Całość zalewamy masą jogurtowo – jajeczną. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.
Komentarz
  1. […] Tarta o obłędnym smaku, do której wykorzystałam buraki, paprykę i pora. Smakuje świetnie i zapewniam, że Was zachwyci W przepisie podałam składniki na zwykłe ciasto kruche, ale często robię tartę na cieście pełnoziarnistym. Przepis na takie ciasto znajdziecie tutaj. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *