TARTA CUKINIOWA

Tarta mocno cukiniowa ­čÖé czyli idealna na t─ů por─Ö roku. Opr├│cz cukinii znajduje si─Ö w niej ser mozzarella i masa jogurtowa. Tarta jest bardzo syc─ůca za spraw─ů pe┼énoziarnistego spodu. Jest idealna na lunch lub kolacj─Ö, sami spr├│bujcie ­čÖé

Robi┼éam tart─Ö w formie prostok─ůtnej, ale proporcje w przepisie s─ů takie same jak dla tarty w formie okr─ůg┼éej.

tarta cukiniowa

Składniki:
Ciasto
ÔÇô 2 szklanki m─ůki pe┼énoziarnistej
ÔÇô 2 jajka
ÔÇô 70g mas┼éa
ÔÇô szczypta soli

Nadzienie
ÔÇô du┼╝a cukinia
ÔÇô kulka mozzarelli
ÔÇô ma┼éa cebula
ÔÇô 360g jogurtu naturalnego (2 ma┼ée kubeczki)
ÔÇô 3 jajka
ÔÇô 2 z─ůbeki czosnku
ÔÇô s├│l, pieprz, zio┼éa

Przygotowanie:
Ciasto

Wyrabiamy ciasto i wk┼éadamy je do lod├│wki na 30 minut. Nast─Öpnie uk┼éadamy w formie, nak┼éuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obci─ů┼╝eniem).

Nadzienie

Cebul─Ö kroimy w drobn─ů kostk─Ö i szklimy z czosnkiem na patelni. Cukini─Ö kroimy w du┼╝─ů kostk─Ö i gotujemy kilka minut w wodzie, nast─Öpnie odcedzamy i dodajemy do cebuli i czosnku. Sma┼╝ymy na najwi─Ökszym ogniu przez kilka minut ci─ůgle mieszaj─ůc, studzimy. W misce mieszamy jogurt z jajkami, przyprawami i czosnkiem, dodajemy cukini─Ö z cebul─ů i przy pomocy blendera miksujemy na g┼éadk─ů mas─Ö. Przyprawiamy (sol─ů, pieprzem i zio┼éami).

Na podpieczony sp├│d wylewamy mas─Ö jogurtowej, posypujemy start─ů mozzarell─ů i uk┼éadamy na ni─ů talarki cukinii.

tarta cukiniowa

tarta cukiniowa

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *