TARTA  Z POREM I PAPRYKĄ

Tarta z porem i papryką to kolejna moja propozycja na to danie. Bardzo lubię przygotowywać tarty, gdyż można zrobić to na wiele sposobów i jako nadzienie dodawać praktycznie wszystko, na co mamy aktualnie ochotę lub to co mamy akurat w lodówce. Tarta to świetny pomysł na obiad, przekąskę na wycieczce lub lunch do pracy.

tarta z porem i papryką

 

Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, 1 szklankę zwykłej)
– 2 jajka
– 70g masła
– pół łyżeczki soli

Farsz
– 2 średnie pory
– 1 papryka
– 400g ricotty
– 3 jajka
– pół szklanki tartego parmezanu lub kulka mozzarelli
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła

Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce, a następnie ułożyć w formie. Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.10 minut.

Farsz
Pora myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pora i smażymy przez chwilę. Dodajemy paprykę i wszystko razem smażymy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku, dodajemy czosnek i studzimy.

W misce mieszamy ser ricotta, jajka i parmezan, przyprawiamy. Łączymy z wystudzonymi warzywami i całą masę wylewamy na podpieczony spód tarty.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut, aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Smacznego 🙂

tarta z porem z papryką

Komentarze:
  1. Bardzo apetyczna tarta:) Składniki przemawiają do mnie tak mocno, że aż się zastanawiam czy by nie zrobić jej w najbliższym czasie:)

    1. smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *