TARTA Z BROKUŁAMI

Tarta z brokułami to pyszne i kolorowe danie. Jest prosta i smakowita, a do tego przepis możecie dowolnie zmodyfikować, dodając do farszu dodatkowo to, na co macie akurat ochotę. Warto włączyć brokuły do swoich posiłków, gdyż zawierają dużo witaminy C, beta karotenu oraz wiele innych wartościowych składników. Tarta z brokułami jest bardzo dobra na ciepło, jaki i na zimno, smacznego!

tarta z brokułami


Składniki:
ciasto
– 250g mąki pszennej
– 125g masła
– 2-3 łyżki zimnej wody lub 1 jajko
– szczypta soli

nadzienie
– 1 brokuł
– 200ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
– 2 jajkka
– 1/2 szklanki tartego parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Następnie układamy w formie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy z obiążeniem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.10 minut.

Brokła dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok 5 minut
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz dodajemy czosnek i starty parmezan.
Na podpieczone ciasto wykładamy różyczki brokuła, a następnie zalewamy masą.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. Przez podaniem dekorujemy listkami bazylii. Smacznego 🙂

  1. Tarta wygląda bardzo lekko i apetycznie 🙂

  2. Chętnie zrobię taką tartę. Uwielbiam tarty na słono.

  3. Ech aż zgłodniałam 🙂

  4. Tarta brokułowa to jedna z moich ulubionych potraw – faktycznie smakuje świetnie i na ciepło i na zimno!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. 🙂

  5. Dawno nie miałam fazy na tarty…Tak pyszne zdjęcie, ze chyba znów tarta tartę gonić będzie
    Wersja z brokułami podoba mi się ogromnie

    1. Polecam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *