TARTA ZE SZPARAGAMI I POMIDORKAMI

Sezon na szparagi nie jest zbyt długi, dlatego trzeba z niego w pełni korzystać. Tym razem tarta ze szparagami i pomidorkami, z dodatkiem serka ricotta i tartego parmezanu.  Tarta to idealny pomysł na obiad lub kolację, zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu 🙂

tarta ze szparagami i pomidorkami  

Składniki:
Ciasto
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 3–4 łyżki zimnej wody
– płaska łyżeczka soli

Farsz:
– szparagi zielone (8-10 sztuk)
– 500g sera ricotta
– 2 jajka
– pół szklanki startego parmezanu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, zioła

Ciasto
Wszystkie składniki wyrobić, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ułożyć w formie, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem).

Farsz
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części, gotujemy w posolonej wodzie przez ok 8 minut.

tarta ze szparagami i pomidorkami
W misce mieszamy serki ricotta, jajka, parmezan, przyprawy i czosnek.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę, następnie w dowolny sposób układamy na niej szparagi i przekrojone na pół pomidorki, lekko wciskając je w nadzienie.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie.

Smacznego !

tarta ze szparagami i pomidorkami

  1. Nie dość, że prezentuje się tak wysoce estetycznie, to na pewno jest pyszna!!! Przyrządzę w najbliższym czasie. Super pomysł na jedzonko!

  2. Jak zwykle tu zaglądam i jak zwykle jest pysznie 🙂 Szparagi uwielbiam

  3. Wyglada jak domowa pizza 🙂 spróbuje zrobic, a co! 😉

  4. Ten przepis wygląda przepysznie 🙂 szparagi pokroję sobie na kawałki, bo tak jak u Ciebie Aniu wygląda to pięknie, ale chcę je mieć porozrzucane na tarcie 😀 Pozdrawiam!

  5. Nie tylko przepyszna, ale również przepiękna! 🙂

  6. Takich dobroci jeszcze nie miałem okazji spróbować. Szparagi lubię, pomidory też, połączenie bardzo dobre. Musze kiedyś koniecznie wypróbować

  7. Piękne zdjęcia, chce się je zjeść! A takie danie jest wprost idealne na jutrzejszą kolację:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  8. Jak ona pięknie wygląda! Chętnie skorzystam z takiego przepisu 🙂

  9. o mamusiu! palce lizać 🙂 Chętnie skorzystam z przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *