TARTA ZE SZPARAGAMI

Właśnie zaczął się sezon na szparagi. Nie jest on długi, dlatego jeżeli też jesteście miłośnikami tych warzyw, bądzcie czujni aby go nie przegapić. Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania szparagów w tarcie. Tarta ze szparagami jest bardzo prosta w przygotowaniu i obłędnie pyszna! 🙂

TARTA ZE SZPARAGAMI

Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 75g oleju kokosowego lub masła
– pół łyżeczki soli

Farsz
– pęczek szparagów zielonych
– 200 g jogurtu naturalnego
– 250g ricotty (można pominąć i dać sam jogurt naturalny – razem ok. 400g)
– 2 jajka
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 duży ząbek czosnku
– 1/2 szklanki tartego parmezanu

TARTA ZE SZPARAGAMI

Wszystkie składniki wyrabiamy, ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, a następnie wykładamy w formie, robiąc wyższe brzegi, tak aby farsz nam się nie wylał. Ja do tej tarty użyłam formy prostokątnej, aby łatwiej było ułożyć szparagi. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut.

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części, gotujemy w osolonej wodzie przez ok 8 minut.

W misce mieszamy ser ricotta, jogurt naturalny, jajka, parmezan, przyprawy i czosnek.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę, następnie w dowolny sposób układamy na niej szparagi, lekko wciskając je w nadzienie.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie. Po upieczeniu można posypać tartym parmezanem.

TARTA ZE SZPARAGAMI

TARTA ZE SZPARAGAMI

  1. Nigdy nie pomyślałabym o robieniu tarty z takimi dodatkami! Muszę spróbować 😉

    1. Jeśli tylko lubisz szparagi to na pewno będzie smakowała 🙂

  2. wypróbuję na pewno 🙂

    1. Super! 🙂

  3. Uwielbiam szparagi, chociaż najczęściej jem w najprostszej możliwej wersji – gotowane na parze. A tarta wygląda bardzo smacznie 🙂

    1. Dziękuję 🙂

  4. Widać Bardzo jak lubisz tarty 🙂

    1. Bardzo 🙂

  5. Czekam na szparagi z utęsknieniem, pyszne danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *