TARTA Z ZIELONYM GROSZKIEM

Dzisiaj pomysł na pyszny i kolorowy posiłek – tarta z zielonym groszkiem i porem. Zielony groszek to bardzo zdrowe warzywo, zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, a do tego jest bardzo smaczny 🙂 Jeśli lubicie jego smak, spróbujcie wykorzystać go na przykład do takiej tarty wytrawnej 🙂 Tarta świetnie smakuje też na zimno, dlatego możecie ją zabrać np. do pracy 🙂

tarta z zielonym groszkiem

Składniki:
Ciasto
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 70g masła
– pół łyżeczki soli

Farsz
– 1 por
– opakowanie mrożonego groszku (400g)
– 500g ricotty
– 3 jajka
– pół szklanki tartego parmezanu lub kulka mozzarelli
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła
– kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Ciasto
Wszystkie składniki wyrabiamy, ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, a następnie wykładamy w formie. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut.

Farsz
Pora myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pora i smażymy przez chwilę.
Groszek gotujemy przez 10 minut w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

tarta z zielonym groszkiem

W misce mieszamy ser ricotta, jajka i parmezan, przyprawiamy. Łączymy z wystudzonymi warzywami i całą masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch układamy przekrojone na połówki pomidorki i delikatnie wciskamy w farsz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut, aż farsz się zetnie i lekko zarumieni. Smacznego 🙂

tarta z zielonym groszkiem

Komentarze:
  1. Uwielbiam zielony groszek, ale ricotty już nie… musiałabym pokombinować 🙂

    1. można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *