CYTRYNOWE CIASTO Z NERKOWCÓW

To pyszne, cytrynowe ciasto z nerkowców to coś, co od dawna chodziło mi po głowie. Przepisow na to ciasto jest już dużo, ja postanowiłam przygotować je w jak najprostszej formie, czyli jedynie z dodatkiem soku z cytryn. Jako, że lubię kwaśny smak, przypadło mi ono baardzo do gustu! Próbowaliście kiedyś takiego ciasta? Jeśli nie mieliście jeszcze okazji, a lubicie odkrywać nowe, ciekawe smaki to serdecznie Wam polecam je wypróbować. Ciasto robi się bardzo szybko, wystarczy tylko blender, kilka składników, trochę cierpliwości i gotowe! 🙂

CYTRYNOWE CIASTO Z NERKOWCÓW

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I ŻURAWINĄ

Próbowaliście kiedyś czarnego ryżu? Ja odkryłam go dopiero niedawno i zakochałam się w jego smaku. Czarny ryż zawiera w sobie dużo żelaza, błonnika, aminokwasów i witamin z grupy B. Jeśli lubicie próbować nowych smaków, a nie mieliście okazji jeszcze spróbować czarnego ryżu to bardzo Wam polecam. Możecie spróbować go korzystając z poniższego przepisu – sałatka z czarnym ryżem i żurawiną, z dodatkiem brokuła i cebuli to pomysł na sycące i pyszne danie 🙂

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I ŻURAWINĄ

AMARANTUSKI KAKAOWE

Amarantuski kakaowe to pyszne i bardzo proste ciasteczka z dodatkiem amarantusu. Amarantus to roślina, która jest bardzo dobrym źródłem żelaza. Oprócz żelaza, zawiera w sobie białko i błonnik, a do tego ma neutralny smak. Takie amarantuski kakaowe z dodatkiem bananów to świetna, zdrowa przekąska!

amarantuski kakaowe

KOKTAJL Z ZIELONĄ HERBATĄ

Pomysł na pyszny i pobudzający napój – koktajl z zieloną herbatą z dodatkiej jarmużu. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, a pijąc taki koktajl z dodatkiem jarmużu dodatkowo dostarczymy naszemu organizmowi białka, błonnika oraz witamin C i K, a także wapnia i potasu. koktajl z zieloną herbatą

KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI

Bataty w ostatnim czasie na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach.. i bardzo dobrze! 🙂 Te słodkie ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C i E oraz tych z grupy B, a także wapnia, fosforu i żelaza. Tym razem przygotowałam z nich aromatyczną i rozgrzewającą zupę o lekko słodkawym smaku i pięknym pomarańczowym kolorze – krem z batatów i marchewki. Zupa wyszła dość gęsta, ale ja właśnie takie najbardziej lubię.

REM Z BATATÓW I MARCHEWKI

KOKTAJL ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM

Pyszny koktajl ze szpinakiem i burakiem to prawidziwa bomba witaminowa. Buraki to bardzo zdrowe warzywa, warto je włączać do różnych posiłków.  Bogaty jest w kwas foliowy, witaminę A i C, żelazo, potas i magnez. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed zawałem serca oraz udarem mózgu, wspiera pracę nerek i wątroby Zawiera także dużo błonnika, ułatwia trawienie i odkwasza organizm. Dzisiaj pomysł na koktajl z dodatkiem tego warzywa 🙂 polecam serdecznie!

koktajl ze szpinakiem i burakiem