KREM Z PIECZONEJ DYNI

No i mamy jesień 🙂 A jesień to czas dyni, dlatego przedstawiam Was przepis na pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej dyni. Dynia jest  bardzo zdrowa i niskokaloryczna, co więcej nie traci swoich cennych właściwości po ugotowaniu czy upieczeniu. Jest bogata w beta-karoten potas, wapń. Spożywanie pomaga więc w walce z kilogramami, a  także z nadciśnieniem.  Wspomaga również organizm przy walce z przeziębieniem i infekacjami. Takiej zupy nie może zabraknąć na Waszym stole 🙂

Składniki:
– 1 średnia dynia
– ok 0,8 l bulionu warzywnego
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła, gałka muszkatołowa
– mała cebula

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Dynię myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Układamy na blaszcze i pieczemy przez ok 30 minut. Po upieczeniu i delikatnym wystudzeniu, zdejmujemy skóre i kroimy dynię w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku przez kilka minut. Dodajemy dynię i zalewamy całość bulionem. Następnie przy pomocy blendera miksujemy do uzsykania gładkiej konsystencji.

Podajemy na przykład ze śmietaną i prażonymi pestkami dynii lub z grzankami.

 

Komentarze:
  1. lekka i zdrowa i do tego jaka pyszna 😉

    1. dokładnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *