KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Krem z pieczonych pomidorów to ostatnio moja ulubiona zupa. Smak pieczonych pomidorów jest niesamowity i dlatego nie mogłam się powstrzymać, aby nie wykorzystać ich do kolejnego dania. Jako, że mamy ostatnio chłodne dni, idealnym pomysłem było zrobienie rozgrzewającej zupy 🙂

krem z pieczonych pomidorów

Składniki:
– 1 kg pomidorów
– ok. 250 ml bulionu jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęsta ma być nasza zupa)
– pół cebuli
– czosnek
– sól, pieprz, zioła
– mozzarella, oliwa z oliwek i świeża bazylia do podania

Pomidory przekrawamy na połówki,wykładamy na blaszkę, solimy i posypujemy przyprawami. Między pomidorami układamy kilka ząbków czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie, pomidory studzimy i zdejmujemy skórkę.

krem z pieczonych pomidorów

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory, zalewamy bulionem. Zupę blenderujemy dokładnie, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Podajemy np. z mozzarellą i kropimy zupę oliwą. Zupa smakuje też świetnie z grzankami.

 

krem z pieczonych pomidorów

Komentarze:
  1. Śliczny kolorek i z pewnoscią również smak 🙂

    1. ostatnio mój ulubiony 🙂

  2. Uwielbiam, narobiłaś mi ochoty na taki kremik 🙂

    1. polecam więc spróbować :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *