KREM POMIDOROWO-SOCZEWICOWY

Ta wegańska zupa to pomysł na bardzo zdrowy, smaczny i sycący posiłek. Krem pomidorowo-soczewicowy idealnie sprawdzi się nie tylko dla wegetarian i wegan. Soczewica to bogate źródło białka roślinnego, zawiera witaminę C, wapń, fosfor a także żelazo i kwas foliowy. Warto więc co jakiś czas skusić się na taką zupą:)

krem pomidorowo-soczewicowy

Składniki:
– Soczewica czerwona –ok. 250 g
– mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oleju rzepakowego
– stoik domowego przecieru, ewentualnie pomidory z puszki
– bulion warzywny – ok. 0,5 l
– sól, pieprz, bazylia, tymianek

Soczewicę opłukać i osączyć.

Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać soczewicę i wlać bulion. Gotować na średnim ogniu przez ok. 20 minut, następnie dodać przecier lub pomidory z puszki i zagotować jeszcze przez 10 minut.

Całość zblendować, doprawić do smaku (solą, pieprzem, ziołami). Zupa nie musi być dokładnie zblendowana.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym (opcjonalnie).

krem pomidorowo-soczewicowy

Komentarze:
  1. Też niedawno robiłam podobną zupę, świetnie smakuje, niedługo na pewno będzie powtórka 🙂

    1. U mnie gości bardzo często 🙂 idealna na tą porę roku

  2. Proste a syci i smakuje 😉

    1. To prawda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *