KREM Z BATATÓW I MARCHEWKI

Bataty w ostatnim czasie na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach.. i bardzo dobrze! 🙂 Te słodkie ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C i E oraz tych z grupy B, a także wapnia, fosforu i żelaza. Tym razem przygotowałam z nich aromatyczną i rozgrzewającą zupę o lekko słodkawym smaku i pięknym pomarańczowym kolorze – krem z batatów i marchewki. Zupa wyszła dość gęsta, ale ja właśnie takie najbardziej lubię.

REM Z BATATÓW I MARCHEWKI

Składniki:
– 700g batatów (2 średnie)
– 2 marchewki
– 1 nieduża cebula
– 600-700 ml bulionu warzywnego (lub wody)
– 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek, grzanki do podania

Cebulę kroimy w kostkę i szkimy kilka minut w garnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty oraz marchewki. Całość smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Przyprawiamy wszyzstkimi przyprawami i dodajemy czosnek. Po tym czasie, gdy bataty i marchewka będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. Zupę na talerzu deliktanie polewamy oliwą z oliwek, co nada jej dodatkowo ciekawego posmaku 🙂

  1. A wiesz że jeszcze nigdy nie jadłam batatów? Muszę to w końcu zmienić!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    1. Koniecznie! 🙂

  2. Jeszcze ne jadłam batatów – nei było okazji 😛

    1. Polecam, ciekawe czy by Ci posmakowały 🙂

  3. Za zupami nie przepadam, ale dla batatów (które uwielbiam w niemal każdej postaci) może kiedyś się skuszę. Dzięki za przepis 🙂

    1. Bardzo proszę i życzę smacznego! 🙂

  4. Chętnie bym taki krem zjadła! ♥️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *