KREM Z CUKINII

Pyszna, sycąca i bardzo zielona zupa krem z cukinii, to moja dzisiejsza propozycja na lekki obiad lub kolację. Robi się ja błyskawicznie, wystarczy tylko pół godziny i mamy gotowe danie 🙂 Można ja podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ja podałam z prażonymi pestkami słonecznika i dyni. Pyszności 🙂

krem z cukinii

Składniki:
– 1 duża cukinia lub 2 średnie (ok 1 kg)
– 0,5 litra bulionu warzywnego
– pół cebuli
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła

W garniku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostke cebulę oraz czosnek i szklimy. Cukinię kroimy w drobną kostke, dodajemy do garnka i dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zawartość garnka zalewamy bulionem warzywnym i chwilę gotujemy. Po ostudzeniu miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowe 🙂


Warzywa dyniowate 2017

Komentarze:
  1. Dziękuję za przystąpienie do dyniowatej akcji ;-). I ja uwielbiam zupę krem z cukinii, pozdrawiam 😉

    1. Pozdrawiam 🙂

  2. Pycha, zgrałysmy się z przepisami☺

    1. czyli mamy podobne smaki :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *