KREM Z DYNI

Krem z dyni to pyszny i szybki pomysł na rozgrzewające danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste i szybkie, jeśli macie akurat dynię do wykorzystania lub ochotę na coś z dynią to spróbujcie wykorzystać ją właśnie w ten sposób. Dynia to bardzo zdrowe warzywo, doskonalne rozgrzewa, a do tego jest niskokaloryczna.

krem z dyni

Składniki:
– 1kg dyni
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 0,5l buionu warzywnego
– sól, pieprz, zioła
– imbir mielony
– 3 ząbki czosnku
– pestki dyni do podania

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku z łyżką oleju. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli wraz z pokrojoną marchewką. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Dynia w tym czasie puści wodę, która przykryje wszystkie składniki.

Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziolami i imbirem. Ząbki czosnku wrzucamy w całości do zupy. Po wystudzeniu zupę miksujemy na gładką masę.
Pestki dyni prażymy na patelni i podajemy wraz z zupą. Jeśli macie ochotę, dodajcie do zupy śmietany lub grzanki. 🙂

krem z dyni

Komentarze:
  1. krem z dyni to zupa idealna 🙂 nie wyobrażam sobie innej zupy z tego warzywa 🙂

    1. Zgadzam się 🙂 wszelkiego rodzaju kremy to moje ulubione zupy, zwłaszcza na tą porę roku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *