KREM Z KALAFIORA

Krem z kalafiora to pomysł na szybką, delikatną i sycącą zupę. Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, posiada udowodniowe działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego, chroni przed wrzodami i jest pomocny przy walce z reumatyzmem.

Składniki:
– 1 duży kalafior
– 0,7 litra bulionu warzywnego
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła
– grzanki do podania

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok 10 minut, odcedzamy. Następnie zalewamy bulionem warzywnym,  dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku. Po ostudzeniu miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy z grzankami i świeżo zmielonym pieprzem.

krem z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *