KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Pyszna i apetyczna zupa – krem ze świeżych pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu, a jej smak jest bardzo interesujący. Jest to jedna z moich ulubionych zup, idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory 🙂

krem ze świeżych pomidorów

 

Składniki:
– 1,5 kg pomidorów
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– suszona bazylia
– 3 łyżki oleju
– opcjonalnie 200 ml bulionu warzywnego (jeśli zupa będzie za gęsta)

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy do cebuli i wszystko razem dusimy przez kilkanaście minut. Jeśli pomidory nie puszczą dużo soku, należy dodać bulion gdy zupa będzie bardzo gęsta. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy czosnek. Całość miksujemy dokładnie i podajemy.

krem ze świeżych pomidorów

 

Komentarze:
  1. Wygląda rewelacyjnie! Nie ma to jak talerz pysznej zupy 🙂

    1. zgadzam się 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *